Skip to main content

Šta će pobediti u Indiji - kafa ili čaj?

pexels.com

Indija je šesta zemlja u svetu po proizvodnji kafe. 

Legenda kaže da je svetac Baba Budan doneo iz Jemena magičnu biljku. Posadio ju je u Čadragiri brdima Karnatake. Kafa i začini su rasli godinama zajedno na plantažama Indije.

Mleko, iliti piće sa karijem, je bez kafe, ali oni to piju kao kafu. Ovo tzv. zlatno mleko se priprema sveže i pije odmah. Kokosovo mleko, kari, đumbir, kokosovo ulje, med i voda - sve to treba da ostane 10 minuta da odstoji.

Veruje se da će svaka bolest proći ako se pije ovaj napitak svaki dan, jer je antioksidant u ajurvedskoj medicini. Može da se pije svaki dan, po ceo dan, ali najbolje pred spavanje.

Ipak, u južnoj Indiji se kafa dosta pije. Mada piju uglavnom filter kafu i zove se Kapi i možete je piti svakodnevno. U Mumbaiju kafu možete piti gde god jer je on moderan grad, bar oni bogati delovi. 

Ništa neće zameniti čaj u Indiji, ali kafa se 'bori' jako dobro. Ali nije kafa nikakva pretnja čaju, jer se navike ljudi teško iskorenjuju.

Imajte u vidu da je po ajurvedi kafa ljuta i da treba dodati mleka ili šećera, pa je izbor na vama. Ako ste Pita tip, onda bi trebalo da pazite sa kafom. Ako ste Vata tip onda je bitno da kafu pijete preko dana više. Kafa tip može da popije više kafa, jer mu ne smeta.

Nadam se da su vam saveti iz Indije od koristi.

Posetite stranicu Kafedžika

Na instagramu je @kafedzika.cafe

Jovana Vilimonović

kafa indija ajurveda zdravlje lek filter kafa kari