Skip to main content

5 činjenica o kafi koje niste znali

pexels.com

14 sati je potrebno da se svari jedna šoljica kafe

Ne znam šta bih rekla na ovo, ali to bi značilo da treba da pijemo najviše dve šolje kafe dnevno. Ipak, većina nas ne radi tako. Meni je dovoljno da popijem najviše 3 šolje kafe, ali dve blage, jednu tursku. Ne mogu sve tri biti jake.

Preporučena količina kafe za mesec dana je 42 šolje

A vi? Koliko ste već popili? Ne zna se. Smatra se da prosečna osoba popije oko 70 šoljica kafe mesečno. Čovek pije zbog nervoze, zbog toga da napravi pauzu, ali i zato što mu je lakše da pregura dan ako se razbudi brzo. Ukoliko kafa pomaže, kako da je se odreknemo?

Svetski dan kafe se slavi 29. septembra

Neću vas ni pitati, znam da slavite, iako slavite svakog dana. Ipak, razmislite kako da se ne vrti sve oko kafe, nego kako možete da probate i neku drugu vrstu kafe, a ne samo kapućino ili moku. Prijaće vam promena.

Potrebno je 30 minuta igranja tenisa da se sagore 2 kapućina

Iskreno, možete i da trčite pola sata, a možete i da ne popijete baš dva kapućina. Nekad je i filter kafa dobar izbor ili turska. 

Najskuplja kafa je Kopi luvak

Životinja po imenu Civet jede sirova zrna kafe i kad to sve svari onda može da se skuva i pije. Ona je preskupa. Do 5 kilograma godišnje može da se proizvede i nije ni čudo košta puno, šolja može da košta i do 50 dolara. Ima je i kod nas, ali nisam obratila pažnju na cenu. Kad budem probala pisaću vam utiske.

Posetite stranicu Kafedžika

Na instagramu je @kafedzika.cafe

Jovana Vilimonović

kafa tenis cinjenice kopi luvak kopi luwak cena šolja solja kolicina